Eristeen valinta #hengittävä ja turvallinen

Monissa eristeissä on homeenastoaineita, jotka saattavat aiheuttaa altistuneille oireita. Homeenestoaineiden epäillään myös suosivan toksisimpia homeita kosteusvaurion tapahtuessa.

Hunton: Norjalainen puhallettava puukuitu, lisäaineena ammoniumfosfaatti ja boorihappo. Huntonilla myös levyjä mm. lattialämmityksen upotukseen ilman betonia yms. Huntonin eristelevyissä on ammoniumfosfaattia mutta ei booria.

Icell: Ruotsalainen selluvilla jonka lisäaineena on alumiinihydroksidi (TARKISTA TIETO).

Selluvilla: Selluvilla jossa homeenestoaineena on booraksia 20 painoprosenttia. Ekovillasta Salkinoja-Salosen tutkimuksessa havaittiin vahva syanidiresistenssi homeppulaatio.

Isolina: Pellavaeriste jossa 15 prosentia kierrätyspullomuovia ja homeenestoaineena toimii sooda.

Domus Classican pellavaunauha: Hirren väliin laitettava pellavanauha ei sisällä homeenestoaineita. Sen sijaan Domus Classican muissa tuotteissa on ”uusiokiinnityskuitua” ja ”palonestoainetta”, joka ei selviä esitteistä.

Ehta: Sataprosenttinen suomalainen kuusen kutteripuru. Myydään myös paloturvallisuuden vuoksi savikutteripurua. ”EHTA-eristettä voidaan käyttää niin seinissä kuin yläpohjassa. Sitä voidaan käyttää myös alapohjassa, kun se on tuulettuva ja avoin rossipohja.” Ehdassa ei ole mtään lisäaineita. Eristysominaisuudet vastaavat selluvillaa.

Vapo Fibers: Turve-eriste, jossa ei kerrota, lisäaineista. Eristelevyssä on PVA:ta, lateksia ja tärkkiä.

Lina: Muoviton ja lisäaineeton pellavaeristenauha.

Thermalan: Lampaanvillaeristelevy. Saksalainen lampaanvillaeristlevy sisältää 80 prosenttia lampaanvillaa ja 20 prosenttai polyesteriä. ”Thermalan toimitetaan levyinä, mikä helpottaa asennusta. Sen K-arvo on hyvä 0,036W/m*K. Tuote on 80% lampaanvillaa sekä 20% polyesteriä, joka pitää eristeen muodossaan ja eristävänä pitkään.”

Isolena: Lampaanvillainen ikkunaeriste jota saa Itävallasta. Sitä aikaan myi Hyrynsalmelainen Alppineuvos.

Klimalan: Saksalainen lampaanvillaeriste jolla erilaisiin tarkoituksiin erilaisia tuotteita.

Hamppuharkot: kehitteillä.


Rakennusmateriaalien testaus

Rakennusmateriaaleja kannattaa testata esimerkiksi pitämällä näytepaloja makuuhuoneessa. Tarkoitus olisi voida elää valituista materiaaleista tehdyssä talossa vuosikausia. Toki osassa materiaaleista suorat päästöt pienenevät voimakkaasti ajan myötä.

Itse tilasin näytteitä jotka ”haistatin” muutamalla alistuneella. Syvä kiitos kaikille valmistajille, jotka lähettivät näytteen. Muiden testituloksiin kannattaa kuitenkin suhtautua varauksella, sillä sekä ihmiset että alkuperäisen altistumisen aiheuttajat ovat yksilöllisiä.
*
(sitten tulokset kuvineen).
*
Riskien minimoimiseksi päädyin Ehta-eristeeseen, mikä rajaa rankasti myös mahdollisia talotoimittajia. Käytännössä yleisimmät talopakettien toimittajat eivät tarjonneet sitä, sillä eriste oli uusi, ja vasta testattu. Sinänsä kutterin käytöllä on pitkä historia.

On myös altistuneita, joille kelpaa hirren väliin vain lampaanvilla, sillä esimerkiksi muovista ja pellavasta saattaa tulla oireita. Joillekin taas pieni polypropeeninauha ei aiheuta oireita.

Kommentit