Tontin valinta

Tontti vaikuttaa paljon hintaan. Kalliota tulee louhia ja savea paaluttaa. Rinteet ovat oma haasteensa. Moreenpitoisia tasamaatontteja on niukasti. Purettavat talot luovat lisäkustannuksensa.

Kävimme katsomassa vastaavan mestarin kanssa useita tontteja. Loimme sovelluksen, joka keräsi oikotieltä ja etuovesta tietyltä alueelta tulevat tontit hintarajauksella taulukoksi josta näkyi rakennusoikeus ynnä muuta. Suurin syy oli tähän se, että näin pääsimme myös itse tekemään muistiinpanoja ja pisteyttämään myyviä tontteja. Kartta.fi -palvelu on loistava melukäyrineen ja maaperäkarttoineen, samoin HSL:n reittiopas. Näiden avulla syntyi taulukko. Tonttia saimme etsiä kuitenkin muutaman vuoden.

Minulle tontin valinnassa merkitsi myös se, että se ei ole alhaalla, vaan ylhäällä – jo ihan ilmastonmuutoksen aiheuttamien rankkasateiden vuoksi. Toinen asia on suojaisuus. Toki työmatka, julkinen liikenne, sukulaisten ja ystävien läheisyys sekä palvelut merkitsevät. Ja raha. Niin kuin aina rakentamisessa.

Lapsiperheille tärkeä asia on myös terve koulu tai päiväkoti. Niitä ei olekaan ihan helppo löytää, sillä sisäilmaongelmista ei aina puhuta riittävän avoimesti. Tietoa pitäisi saada kunnalta, sillä virkamiesten kaikki asiakirjat ovat julkisia, myös konsulteilta tilatut tutkimukset ja alkuperäiset raportit.

Tontin valinta vaati myös henkistä kypsyttelyä. Nyt sitten olemme kallioisella rinnetontilla josta pitää purkaa talo.


Tietokulma tietojen julkisuudesta:

Julkisten rakennusten kuntotietojen saamiseksi on joustavaa olla suoraan yhteydessä virkamiehiin puhelimitse. Aina kunnat eivät kuitenkaan ole kovin avoimia sisäilmatilanteen suhteen. Tässä viranomaisen velvollisuuksista julkisten asiakirjojen kanssa:
  • Julkisuuslain 1 §:n 1 momentin mukaan viranomaisen asiakirjat ovat julkisia, jollei tässä tai muussa laissa erikseen toisin säädetä.
  • Julkisuuslain 9 § 1 momentin mukaan jokaisella on oikeus saada tietoa viranomaisen asiakirjasta, joka on julkinen.
  • Julkisuuslain 2 § 4 momentin mukaan jos virkamies tai muu 2 momentissa tarkoitettu henkilö kieltäytyy antamasta pyydettyä tietoa, hänen on
    • ilmoitettavat tiedon pyytäjälle kieltäytymisen syy,
    • annettava tieto siitä, että asia voidaan saattaa viranomaisen ratkaistavaksi,
    • tiedusteltava asian kirjallisesti vireille saattaneelta tiedon pyytäjältä, haluaako hän asian siirrettäväksi viranomaisen ratkaistavaksi sek
    • annettava tieto käsittelyn johdosta perittävistä maksuista.
Jos pyytää kaupungilta tietoja, kannattaa
  1. Mailata kirjaamon kautta, niin varmistaa, että viranomainen ei voi vedota siihen, että maili ei ole tullut perille. Usein osoite on muotoa kirjaamo@kunnannimi.fi.
  2. Jos tieto ei anneta, kannattaa pyytää viranhaltijapäätös tietojen epäämisestä. Tällöin viranhaltija joutuu tekemään virallisen päätöksen, jonka perusteella tietoja ei annakaan.
Tietojen tulisi tulla periaatteessa kahdessa viikossa. Tietojen pyytäjän ei pääperiaatteen mukaan tarvitse selittää mihin tietoja tarvitsee (samaisessa julkisuuslaissa mainittua).




Kommentit